X
GO
en-GBsq-ALsr-Latn-RS

Çrregullimet e të ngrënit dhe baza e tyre emocionale

Nazlije Berisha 0 5984 Article rating: No rating

A e njihni dikë që e privon vetën nga ushqimi, vuan urie sepse i duket vetja i/e trashë, ndonëse është e dukshme që është nënpeshë?. Apo dikë tjetër që hanë në mënyrë të pakontrolluar dhe kompulsive, një sasi aq të madhe ushqimi për një kohë të shkurtë, e që më pas në mënyrë të dhunshme shkakton vjelljen apo ndihet aq i/e turpëruar sepse nuk e ka në kontrollë mënyrën dhe sasinë e ushqimit që merr?

A mund të tejkalohet ankthi apo depresioni vetëm me psikoterapi dhe pa medikamente?

Nazlije Berisha 0 9672 Article rating: No rating

Nëse e keni pyetur ndonjëherë vetën nëse ankthi, depresioni apo çrregullimet tjera jo psikotike, mund të tejkalohen vetëm me psikoterapi dhe pa medikamente, përgjigja është një po e fuqishme. Secili profesionist i shëndetit mendor, i përditësuar me zhvillimet e fundit për më shumë se një dekadë në fushën e psikoterapisë, besoj se do ta thoshte të njëjtën gjë.

Çka e shkakton një fobi?

Nazlije Berisha 0 15895 Article rating: No rating

Fobia specifike nganjëherë zhvillohet pas një ngjarje traumatike (p.sh.pasi që dikush është sulmuar nga një kafshë ose pasi që ka mbetur i/e mbërthyer në një ashensor), pastaj vëzhgimi i të tjerëve që kalojnë një ngjarje traumatike (p.sh.nese perosni ka qenë duke shikuar dikë që po mbytej në ujë), nëse ka përjetuar një sulm paniku të papritur në një situatë të cilës i është frikësuar (p.sh.një sulm paniku ndërsa ishtë duke udhëtuar me aeroplan apo tren) ose nga transmetimi informativ (p.sh.mbulimi i gjerë mediatik i një aksidenti avioni).

Stilet e prindërimit,përse janë të rëndësishëm?

Nazlije Berisha 0 16709 Article rating: No rating

Stilet e prindërimit kategorizohen bazuar në dy dimensione të sjelljes së prindërve, dimensioni i kërkesës, i cili i referohet shkallës në të cilën prindërit përpiqen të kontrollojnë sjelljen e fëmijeve të tyre dhe dimensioni i ndjeshmërisë i cili i referohet shkallës se sa janë prindërit të ndjeshëm ndaj nevojave emocionale dhe zhvillimore të fëmijeve të tyre. 

Kam fobi,si mund ta tejkalojë?

Nazlije Berisha 0 22760 Article rating: No rating

Fobia  është një lloj i çrregullimit të ankthit, në të cilën personi shfaq frikë të tepruar ose të paarsyeshme, të vazhdueshme dhe intensive të shkaktuar nga një objekt ose situatë specifike. Objekti apo situata e caktuar,  të cilës i frikësohemi, përbën pak ose aspak rrezik real, ose reagimi i mënjëhershëm më shqetësim të fuqishëm apo ankth intenziv  nuk është në përputhje me rrezikun real që paraqet ai objekt apo situatë e caktuar, pra është reagim anksioz i ekzagjeruar.

Cilat janë drogat që krijojnë më tepër varësi?

Nazlije Berisha 0 16793 Article rating: No rating

Cilat janë drogat prej të cilave njerëzit varen më tepër? Duket një përgjigje e thjeshtë, por në fakt varet se kë pyesni. Sipas studiusve, potenciali i një droge për t’i bërë njerëzit të varur pas saj gjykohet në termin e dëmeve që shkaktojnë, nga vlera e tregut të drogës dhe nga shtirja që droga aktivizon sistemin e dopaminsë së trurit,  sa e kënaqshme është kjo drogë për njerëzit, simptomat që droga shkakton etj.

RSS
1234

Theme picker

Prishtina Office

Kontakti Prishtinë
Str. Gazmend Zajmi, No. 42
10 000, Prishtina, Kosovo
Phone: +381(0)38/230104
E-mail: labirinti@gmail.com

Gjilan Office

Kontakti Gjilan
Str. Adem Jashari, No. 94/B
60 000 Gjilan, Kosovo
Phone: 0280 32 54 00
E-mail: labirinti@gmail.com

Prizren Office

Kontakti Prizeren
Str. Marin Barleti, No. 5
20 000 Prizren, Kosovo
Phone: 029 22 30 21
E-mail: labirinti.pz@gmail.com

Contact Us

Your Contact Information

Your Feedback