X
GO
en-GBsq-ALsr-Latn-RS

Çka e shkakton një fobi?

Nazlije Berisha 0 2571 Article rating: No rating

Fobia specifike nganjëherë zhvillohet pas një ngjarje traumatike (p.sh.pasi që dikush është sulmuar nga një kafshë ose pasi që ka mbetur i/e mbërthyer në një ashensor), pastaj vëzhgimi i të tjerëve që kalojnë një ngjarje traumatike (p.sh.nese perosni ka qenë duke shikuar dikë që po mbytej në ujë), nëse ka përjetuar një sulm paniku të papritur në një situatë të cilës i është frikësuar (p.sh.një sulm paniku ndërsa ishtë duke udhëtuar me aeroplan apo tren) ose nga transmetimi informativ (p.sh.mbulimi i gjerë mediatik i një aksidenti avioni).

Stilet e prindërimit,përse janë të rëndësishëm?

Nazlije Berisha 0 3658 Article rating: No rating

Stilet e prindërimit kategorizohen bazuar në dy dimensione të sjelljes së prindërve, dimensioni i kërkesës, i cili i referohet shkallës në të cilën prindërit përpiqen të kontrollojnë sjelljen e fëmijeve të tyre dhe dimensioni i ndjeshmërisë i cili i referohet shkallës se sa janë prindërit të ndjeshëm ndaj nevojave emocionale dhe zhvillimore të fëmijeve të tyre. 

Kam fobi,si mund ta tejkalojë?

Nazlije Berisha 0 3567 Article rating: No rating

Fobia  është një lloj i çrregullimit të ankthit, në të cilën personi shfaq frikë të tepruar ose të paarsyeshme, të vazhdueshme dhe intensive të shkaktuar nga një objekt ose situatë specifike. Objekti apo situata e caktuar,  të cilës i frikësohemi, përbën pak ose aspak rrezik real, ose reagimi i mënjëhershëm më shqetësim të fuqishëm apo ankth intenziv  nuk është në përputhje me rrezikun real që paraqet ai objekt apo situatë e caktuar, pra është reagim anksioz i ekzagjeruar.

Cilat janë drogat që krijojnë më tepër varësi?

Nazlije Berisha 0 3598 Article rating: No rating

Cilat janë drogat prej të cilave njerëzit varen më tepër? Duket një përgjigje e thjeshtë, por në fakt varet se kë pyesni. Sipas studiusve, potenciali i një droge për t’i bërë njerëzit të varur pas saj gjykohet në termin e dëmeve që shkaktojnë, nga vlera e tregut të drogës dhe nga shtirja që droga aktivizon sistemin e dopaminsë së trurit,  sa e kënaqshme është kjo drogë për njerëzit, simptomat që droga shkakton etj.

Cilat janë  disa nga shenjat e përdorimit të drogës tek adoloshentët?

Nazlije Berisha 0 3119 Article rating: No rating

Çasja e lehtë tek drogat, dëshira për ti takuar grupit, kurreshtja, presioni i bashkëmoshatarëve,  janë disa nga shumë faktorë që mund të shtyjnë adoloshentët të fillojnë përdorimin e drogës.

Pyetjet që secili prind i parashtron vetës rreth çështjes së përdormit të drogës tek moshat e reja sigurisht janë të shumta. Ato më të zakonshmet janë: si mund të vërej që fëmiu im ka filluar përdorimin e drogës? Si të veproj më tutje nëse fëmiu ka filluar pëdorimin e drogës?

Ankthi Social apo Fobia Sociale, çfarë duhet të dimë?

Nazlije Berisha 0 10713 Article rating: No rating

Po flasim për një proces të bashkëveprimit dhe krijimit të marrëdhënieve me njerëz, që tek një numër të caktuar të popullatës provokon ankth dërmues, ndjenjë terrori dhe në shumicën e rasteve ky proces shmanget.

Në përditshmërinë tonë, takojmë shumë njerëz që janë të turpshëm, lehtësisht vihen në siklet ose janë disi të frenuar, apo ne jemi njëri prej tyre.

Çka konsidertohet stres kronik?

Nazlije Berisha 0 9378 Article rating: No rating

Për njerëz të ndryshëm, stresin e përbëjnë faktor të ndryshëm. Duke filluar nga ballafaqimet e përditshme si trafiku i ngarkuar në njërën anë dhe presioni kohor në anën tjetër, shumë kërkesa dhe takime njëkohësisht apo brenda një afati të shkurtë kohor, apo krizat e qëndrueshme, si papunësia ose kujdesi për një të afërm apo fëmijë të sëmurë, një humbje apo vdekje në familje, lëndimet fizike, dëmtimet e pronës, etj.,

Stresi kronik dhe ndikimi i tij në sëmundjet e shëndetit fizik

Nazlije Berisha 0 5520 Article rating: No rating

Jeta është plot me situata stresuese dhe kjo nuk është diçka e re që po e dëgjoni, apo jo? Secili prej nesh e dimë që stresi ka një ndikim të madh mbi gjendjen tonë emocionale, ndjenjën tonë të mirëqenies, sjelljen dhe shëndetin. Megjithatë, mund të mos e kemi menduar se sa në të vërtetë, mund të jetë i dëmshëm stresi kronik dhe si?

RSS
123

Prishtina Office

Kontakti Prishtinë
Str. Gazmend Zajmi, No. 42
10 000, Prishtina, Kosovo
Phone: +381(0)38/230104
E-mail: labirinti@gmail.com

Gjilan Office

Kontakti Gjilan
Str. Adem Jashari, No. 94/B
60 000 Gjilan, Kosovo
Phone: 0280 32 54 00
E-mail: labirinti@gmail.com

Prizren Office

Kontakti Prizeren
Str. Marin Barleti, No. 5
20 000 Prizren, Kosovo
Phone: 029 22 30 21
E-mail: labirinti.pz@gmail.com

Contact Us

Your Contact Information

Your Feedback